Ki az az Erőss Zsolt, és miért mászik nagy hegyekre?

Erőss Zsolt Magyarország legeredményesebb magashegyi hegymászója. Az utóbbi tizenkét évben kilenc 8000 méter feletti csúcsot mászott meg, ami nagy szó, hiszen ezekből összesen 14 darab van a világon. Ezen hegyek közt vannak olyan rettegett darabok, mint például a Nanga Parbat, amire Zsolt egyedül, és új úton mászva jutott fel.

Teljesítményének értékét növeli, hogy az utolsó sikerét, a 8516 méteres Lhotsét már lábprotézise segítségével érte el. Zsoltot 2010 elején ugyanis lavina vitte el társaival együtt a Tátrában. A baleset következtében egyik lábát amputálni kellett, és hegymászás helyett hónapokig a járást gyakorolta. Mindez azonban nem tántorította el vágyaitól, művégtagja segítségével talpra állt, és még abban az évben részt vett egy himalájai expedíción. Egy évvel később pedig meghódította újabb nyolcezresét.

A hegymászók hőséből így egyszeriben a mindennapi emberek példaképe is lett, hiszen optimizmusa, lelkiereje és életigenlése azok számára is bátorító, akik az élet teljesen más jellegű hegyeire szeretnének felmászni.  

Hozzászólások

süti beállítások módosítása