Így készíts magadnak alaptábort

Erőss Zsolt és a többi hegymászó magashegyi otthona ön számára is elérhető.

Az alaptábor kellemes hely, friss a levegő, ezért a jó idő közeledtével hasznos elfoglaltság lehet elkészíteni saját magashegyi támaszpontunkat. Az egészhez nem kell más, csak néhány, a háztartásban, vagy annak környékén fellelhető hozzávaló, és egy kis kézügyesség. A vállalkozó kedvűek az alábbi leírás alapján tervezzék meg alaptáborukat.
a. Buddhista szentély. Négyszögletes emelvény, lábánál szent gallyak elégetésére szolgáló üreggel. A jó időre várakozás idején rendszeres elfoglaltságot ad a könnyed keleti misztikumra hajló hegymászóknak.
b. Fürdősátor. A tábor valódi szentélye. Használata után a táborlakó úgy érzi, valahol valóban létezik egy fejlett és jó illatú társadalom, amelynek egykor tagja volt, habár ez hetek óta nem látszik rajta. A forró vizet a szomszédos konyhasátorból (c.) hozzák vödörben.
c. Konyhasátor. Puritán, de nagyméretű sátor. Berendezése három ipari teljesítményű benzines főző, kőből rakott pultok, amelyeken nyolc tábori segéd foglal helyet, és nézi, ahogy egy társuk főz. A várakozók hasznos munkát végeznek, ugyanis a szakácsnak úgy kell európainak gondolt ételeket készítenie, hogy még egyet sem látott élőben. A tanácsadók segítenek kitalálni, milyen lehet a bolognai makaróni, a sült krumpli, vagy a rosé kacsamell polentával.
d. A személyzet sátrai. A személyzet itt tölti expedíciós idejének 75 százalékát.
e. Hegymászók. Nélkülük elképzelhetetlen egy igazi alaptábor. Jellemzően 35 és 50 közti férfi, az ismert hegymászómárkák termékeiből összeállított, könnyű ruházatban. Mozgatása az alaptáborban nem bonyolult, csak képzeljünk el egy magashegyi nyugdíjas otthont. Reggeli az étkezősátorban (i.), majd kávézás a sátor elé húzott széken. Ebédig szocializálás a napon. Ebéd. Délutáni alvás a sátrakban (f.). A szentély (a.) meglátogatása, vagy az aktuális svájci, kanadai, spanyol eredetű időjárás jelentés megvitatása. A hattól nyolcig tartó generátoridőben emailek küldése, fogadása, blogírás, filmnézés az étkezősátorban (i.,j.). Vacsora. Esti alvás (f.).
f. Hegymászók sátrai. Fontos, hogy minden táborlakónak jusson egy kényelmes háromszemélyes sátor, hiszen a hegymászók itt töltik expedíciós idejük 30 százalékát.
g. Vécésátrak. Guggolós típusú sátrak, amelyek meglepő módon nem büdösek, igaz, nem a bájos igyekezettel elhelyezett illatosítók miatt, hanem mert ebben a magasságban már nincs annyi baktérium.
h. Raktársátor. Jobb napokat látott, márkás, de mára kifakult dómsátor, padlóján krumpli, babkonzerv, kekszek, hagyma, rizses zsákokból folyó rizs, reggeliző pelyhes dobozok, gyömbér, vécépapír gurigák, ketchup és egyebek tarka összevisszasága. Lábujjhegyen kell végigóvakodni a félhomályban, ha keresünk valamit.
i. Kelet-európai étkezősátor. A kelet-európai mászók itt töltik expedíciós idejük 68 százalékát. Berendezése egy hosszú asztal, összecsukható karosszékek, egy darab világítótest, napelemmel.
j. International étkezősátor. Lásd előző pont, nemzetközi mászókkal.


k. Annapurna. (Lehet más 8000 méternél magasabb hegy is.) A hegymászók itt töltik expedíciós idejük 2 százalékát.

Hozzászólások

süti beállítások módosítása